onsdag 4 januari 2012

Är det inte lite orättvist ändå?

De stora kvällstidningarna skriver om att det är ruskväder i södra och mellersta Sverige. Det blåser och har sig där, minsann, tågen går inte och elavbrotten avlöser varandra.
Men vi då? Vi som bor i det som brukar kallas "norra Norrland", rätt och slätt. Varför får vårt väder aldrig vara med?
"Norra Norrland får klart väder, snöfall längst i norr", läste jag precis.
Jag tittar ut. Eller, jag behöver inte ens titta ut, jag hör ju att det stormar. Grannens flaggstång svajar oroväckande mycket och lamporna blinkar till då och då. Det är en halv plusgrad och blixthalka ute, tro mig, jag vet, jag har varit ute på en promenad. En mycket kort sådan, myrstegsframfart och önskan om broddar, kort sagt; Jag höll jävlat att halka ihjäl mig.
Men det räknas kanske inte, vårt väder?

Inte heller igår togs det någon notis om att det snöat en halv meter blötsnö samtidigt som det blåste så uttahelvete, det hade drevat så mycket att halva vägen inte syntes. Morgontidningen kom inte förrän på kvällen för tidningsbuden fastnade och/eller körde av vägen. Under dagen var det snöblandat regn som föll, vilket innebar isgator när temperaturen sjönk igen framåt kvällskvisten.

Det blir väl lätt att vi glöms bort, vi här uppe. Särskilt många tåg som kan bli inställda finns det ju inte eftersom staten anser det onödigt att finansiera järnväg så långt norrut. De flesta av oss transporterar gods eller oss själva med bil eller buss. Är det halkigt kör man sakta, då inträffar inte så många olyckor.
Våra el-ledningar, som visserligen dukar under då och då men ganska sällan om man jämför med hur ofta de i söder verkar trasas sönder, är bra planerade och det röjs undan breda stråk intill dem så att träd inte ska falla över trådarna. Speciellt omfattande blir avbrotten inte, vi bor ju så guförbannat glest.

Jag vet inte jag, men ibland känns det bara som om vi norra Norrlänningar liksom ska tåla liiiite mer. Lite mer kyla, halka och blåst. Eller är det bara så att vi tar lättare på det här med väder?
"Hä årrn sä"-attityden kanske inte är så dum ändå.

1 kommentar: